mai citesc si...

duminică, 17 februarie 2013

Pagina dedicata unei adevarate doamne a filmului si a teatrului romanesc...


























 O descriere  poetica si totodata plina de adevar a actritei Irina Petrecu scrisa de Catalina Buzoianu


Acel vulnerabil val
Irina Petrescu a inceput prin a fi Audrey Hepburn a noastra. Silueta fragile, filiforma, ochi de caprioara, gratie de trestie aplecata de vant cand trece luna palida dupa ploaie. Astazi e din ce in ce mai aproape de cealalta Hepburn (la 80 de ani o vad ca pe neinfricata Katherine, cocotata intr-un balcon, cu ochelarii pe varful nasului si coc ascutit, in blugi si camesoaie mari). Astazi e intr-un moment de mare explozie.Totul s-a adancit in ea, a devenit mai bun, mai expresiv, mai frumos. Glasul vibreaza plin, ca o orga. Experientele s-au sedimentat si actrita lasa, cu zgarcenie, cu discretie, o fanta prin care poti banui abisul. Irina Petrescu e armonioasa ca o satueta e Tanagra si spirituala ca marchiza de Chatelet. Inteligenta ei fascinanta investeste demnitatea artistului  cu feminine, delicate noblete. Ar putea-o juca pe Madame de Recamier, dar sip e Maria Stuart. Ar fi o ideala Mona in ,,Steaua fara nume”,dar  si o Mery Poppins  mai englezoaica decat un arhietip britanic. Tacerile ei devoratoare mistuie spatiul. In jurul ei pluteste farmecul ambiguu al voluptatii ascezei. Te astepti s-o auzi strigand ca Nina Zarecinaia: ,,Pentru fericirea de a fi actrita!...” Infasurata in acel val pe care o nimfa l-a pierdut intr-o dupa-amiaza cand s-a intalnit cu un faun.
Catalina Buzoianu

 Sinopsis: Seful sectorului suflete -1967
Comedie lirică, în care eroina, aflată într-un moment de cumpănă al existenței sale (se va despărți sau nu de individul posesiv și egoist care-i domină viața până la a o depersonaliza?), dialoghează cu personajul ce întruchipează propria conștiință, un bărbat integru, inteligent și spiritual, pe care-l numește ”șeful sectorului suflete”, dar care în realitate se dovedește a semăna leit cu un meteorolog pe care l-a cunoscut cândva. – Bujor T. Râpeanu (”Filmat în România”, 2004, Ed. Fundației Pro)
Regie: Gheorghe Vitanidis
Distributie: Irina petrescu, Radu Beligan, Toma Caragiu


  
Sinopsis: O lumina la etajul zece –1984
Subiectul filmului îl reprezintă încercarea unei tinere inginere de a-și recâștiga demnitatea și de a-și lua viața de la capăt, după ce petrecuse pe nedrept cinci ani în închisoare în urma unei acuzații de sabotaj economic.
(sursa: www.wikipedia.ro)
Regizor: Malvina Ursianu
Distributie:
Irina Petrescu, Gheorghe Dinica,Mircea Diaconu

Sinopsis: Duminica la ora 6- 1966

Doi adolescenti se indragostesc unul de celalalt fara a stii ca fac oarte din aceeasi grupare comunista de lupta ilegala antifascista. ei ajung foarte repede sa cunoasca infrangerea, despartirea si moartea, in cursul unei actiuni conspirative. (sursa: www.cinemarx.ro)

Regia: Lucian Pintilie
Distributia: Irina Petrescu, Dan Nutu


 

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu